Sucuk, çeşitli baharatlarla harmanlanmış et kıymasının, şişirilerek bağırsağın içerisine doldurulması ve fermente edilmesiyle elde edilen besindir. Sucuk, Orta Asya’dan sofralarımıza gelerek başta, Bulgaristan ve Türkiye’de sıklıkla ve severek tüketilmektedir.
Neredeyse herkesin severek tükettiği geleneksel türk sucuğu ise TS 1070 Türk Standardında tanımlandığı üzere, et ve yağın kıyma makinesi ya da kuterde kıyılarak özel baharatlar kullanılarak harmanlanarak tuz ve katkı maddelerinin eklenmesiyle yapılan karışımın doğal ya da yapay kılıflara doldurulması ile meydana gelen yiyecektir. Bu karışım söz konusu kılıflarda doldurulduktan sonra uygun ortam ve şartlarda olgunlaştırılır ve sofralarımızda keyifle tükettiğimiz sucuğu oluşturur.
Tarihi çok eskilere dayanan işlenmiş gıda ürünü olan sucuk, Kangal, Baton, Parmak ve Varyanta gibi çeşitlere sahiptir. Türkiye’de sucuk üretimi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk olmak üzere iki farklı şekilde isimlendirilerek üretilmektedir.
Sofraların Vazgeçilmez Lezzeti Sucuğun Tarihçesi
Sucuğun tarihçesine bakıldığı zaman net bir tarih verilemese de Anadolu’ya özgü bir kültür olduğunu söyleyebiliriz. Sucuğun doğum yeri için tam olarak bir yer söylenmese de Kayseri olarak bilinir. Sucuk, eski dönemlerde sıcak havalarda tarlada çalışan köylülerin etlerinin bozulmaması için çeşitli baharatlara bulayıp bir süre kurutarak muhafaza etmesi ile ortaya çıkmıştır. Böylece etler daha uzun ömürlü olmuştur. Sucuk kültürü eski zamanlardan günümüze bu şekilde ulaşmış ve herkesin sevdiği bir yiyecek haline gelmiştir. Sucuğun meydana geliş hikayesi bu şekilde olsa da sucuk kelimesinin nereden geldiği hakkında bir bilgi mevcut değildir. Oldukça lezzetli olan sucuk, geçmişten günümüze kadar ulaşarak günün her saati sofraların vazgeçilmez besini olarak türk mutfağında önemli bir yer edinmiştir.
Sucuğun Faydaları Nelerdir?
Sucuk denilince ilk akla gelen şey sucuklu yumurta olsa da sucuk; ızgara olarak, tost ve sandviç malzemelerinin içerisine ya da pizza gibi yiyeceklerin vazgeçilmez malzemesidir. Bunların yanı sıra kuru fasulye yemeğinin de lezzetini artıran bir besindir. Sucuk, en fazla sabah kahvaltısında olmak üzere günün her öğünü keyifle tüketilebilmektedir. Peki tadına doyamadığınız sucuğun faydalarını biliyor musunuz ? O zaman birçok kişinin severek tükettiği sucuğun faydalarından bahsedelim. Sucuk fermente bir ürün olduğu için fermente gıdalar sindirim sistemimizde bulunan doğal prebiyotiklerin artmasına da fayda sağlar.
Sucuğun faydalarına geçmeden önce fermente gıdaların faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Sindirim sistemini korur ve geliştirir,
- Kansere karşı korur,
- Helicobacter pylori enfeksiyonuna karşı korur,
- Gıdaların besin değerini artırır,
- Laktoz sindirimini kolaylaştırır,
- Karaciğer yağlanmasına karşı korur.
Geçmişten günümüze kadar gelen ve severek tükettiğimiz sucuğun faydaları ise şu şekildedir;
- Sucuk, fermente edilerek kurutulduğu için fermente gıdaların tüm faydalarını sağlar.
- Sucuk, bağırsak sağlığı korumaya yardımcı olur,
- Sucuk, bağışıklık sistemi için faydalıdır,
- Sucuk, vücudumuz için faydalı olan A, B, B6 B12, E,D,C vitaminlerini taşır.
- Sucuk, beyin fonksiyonlarını çalıştırır,
- Sucuk, zihnen ve fiziken vücudu zinde tutar,
- Saç sağlığını destekler,
- Hücre yenilenmesini destekler,
- Hastalıklara karşı korur,
- Etin faydalarını artırmaya yardımcı olur.
- Vücut için faydalı probiyotiklerin alımı kolaylaşır.