Kasaplarımızdan taze et alışverişleri yapmak olsa da süpermarketlerden paketlenmiş etleri sıklıkla tercih ediyoruz. Kasaptan seçtiğimiz etlerin aksine, süpermarketlerde paketlenmiş etlerle ilgili bazı sorular aklımıza geliyor.
- Bu etler nasıl paketleniyor?
- Paketler sağlıklı mı?
- Raf ömürleri ne kadar?
Bu soruların cevaplarını öğrenmek için devam edelim…
Et Ürünlerinin Raf Ömürleri Ne Kadar?
Et üreticileri için en büyük sorunlardan biri, üretilen etlerin raf ömrünün kısa olmasıdır. Etin raf ömrü geçtiğinde, rengi solup tadı bozulur. Kritik bir nokta aşıldığında ise et bozulmuş kabul edilir ve tüketilemez hale gelir. Bu soruna çözüm bulmak için et firmaları, etlerinin raf ömrünü hijyenik bir şekilde uzatmanın yolunu bulmuşlardır. Etler “MAP” adı verilen bir paketleme sistemiyle el değmeden paketlenir ve bu süreçte vakumlanarak etin hava ile teması kesilir. Böylece etlerin önceden 3 ila 5 gün arasında değişen raf ömrü 12 güne kadar uzar ve bu etler güvenle taşınarak korunabilir.
Et ve Et Ürünleri Nasıl Paketleniyor?
Bir et üreticisinin en önemli hedefi, etin kalitesini ve lezzetini kaybetmeden tüketicilere ulaşmasıdır. Bu nedenle et paketleme sistemleri çeşitli seçeneklere sahiptir. Bazı etler yalnızca kaplama filmlerle paketlenirken, bazıları tabaklara, bazıları ise dayanıklı kaplara paketlenir. Bazen etler vakumlu torbalarla paketlenip taşınır.
Etlerin doğru malzemeler ve yöntemler kullanılarak steril bir ortamda, el değmeden paketlenmesi, etkili bir paketleme süreci için dikkat edilmesi gereken en önemli husustur. Eğer etler hijyenik olmayan ortamlarda ve yanlış yöntemlerle elle paketlenirse, bu sürecin hiçbir anlamı kalmaz ve etin raf ömrü uzatılamaz. Temel prensip, etin havayla olan temasını hijyenik bir biçimde kesmek ve tüketiciye ulaşana dek etin taze kalmasını sağlamaktır. Büyük et üreticileri, bu önemi göz önünde bulundurarak paketleme süreçlerini titizlikle takip etmekte ve bu alanda uzman kişilerle çalışmaktadır. Çünkü et, yalnızca sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaştığında üretimin değerini taşır.